Bylinky, malí pomocníci s velkou silou

Bylinky již od nepaměti patří do života lidí. Spokojeně si rostou nejen v divoké přírodě, ale i na našich zahrádkách. Díky své odolnosti a houževnatosti nejsou náročné na údržbu, a tak nezatíží náš volný čas ani peněženku. Za to málo pozornosti, které jim věnujeme, nám předají nesrovnatelně víc.  Bylinky se hojně využívaly v lidovém léčitelství, zato dnes z jejich benefitů čerpá i moderní medicína. 

SDÍLET

Přece jen jsou nejvýznamnějším zdrojem přírodních léčiv a jejich sílu není radno podceňovat.

Užitečné jsou ale i ve vaření a pečení, bez nich si spoustu z nás nedovede přípravu jídla ani představit. Doplní nám nejen vitamíny a minerály, ale dodají i nesrovnatelnou chuť a vůni. Nejlépe však chutnají, když jsou čerstvé. Ať už máte zahrádku nebo ne, zajít do přírody na čerství vzduch vám přinese nejen nasbírané bylinky, ale i zklidnění myšlenek a načerpání nové energie. 

Každá léčivá rostlinka je jiná a je důležité rozlišovat, pro koho se nejvíce hodí. Mezi bylinky podporující MUŽSKOU ENERGII patří kotvičník, maral a eleuterokok. KOTVIČNÍK ZEMNÍ je oblíbený zejména u sportovců pro jeho účinky zvyšující výkonnost a výdrž. Lidově se mu přezdívá „rostlinná viagra“. Podporuje libido a správnou funkci pohlavních orgánů i močové soustavy. Nejčastěji se užívá formou čaje. Zato MARAL je nejlepším pomocníkem proti chronické únavě a podporuje psychickou i fyzickou odolnost. Rostlina získala jméno po sibiřských jelenech Marali, kteří ho požírají v době říje. Zajišťuje jim přežití kruté zimy a hojnou reprodukci. Do třetice ELEUTEROKOK neboli sibiřský ženšen působí na naše tělo jako štít proti stresu a nepříznivé náladě. Přispívá k vyrovnané hladině cukru v krvi a správné míry duševní pohody. 

Vhodné bylinky pro ŽENSKOU ENERGII skýtají naprosto jiný seznam. Jde o kontryhel, měsíček a hluchavku. Kořeny historie KONTRYHELU sahají až do dávného středověku, kde sloužil jako důležitá přísada při přípravě bájného elixíru mládí. Dnes ho ženy využívají hlavně pro podporu plodnosti, správného menstruačního cyklu a potlačení nežádoucích projevů menopauzy. Druhá bylinka, MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ, se také těší oblibě již nespočet let. V minulosti věřili, že se podle jeho květů dá předpovídat nadcházející počasí. Prospěšný je hlavně ženám se silnou a bolestivou menstruací. Zmírňuje křeče a poradí si s problematickým hojením zánětů v těle. Navíc je prospěšný pro zdravou a krásnou pleť. HLUCHAVKA má na ženské tělo podobné pozitivní účinky jako měsíček, navíc ale podporuje funkci ledvin i jater a pomáhá při zánětech močového měchýře.

Svůj trojlístek bylinek mají pro podporu správné energie i DĚTI. Jahodník, jitrocel a fenykl. JAHODNÍK má blahodárné účinky, které působí uvnitř i vně našeho těla. Posiluje spoustu orgánů jako je srdce, ledviny, nervy a cévy. Obsahuje velkou stopu železa, a proto se doporučuje při chudokrevnosti nebo řešení problémů s akné, ekzémem nebo kožní vyrážkou. Koho najdeme na každé louce je JITROCEL KOPINATÝ. Proto je nejlepší první pomocí při popálení kopřivou nebo bodnutí hmyzem. Staří Řekové ho nazývali pro jeho účinky chladivou bylinou. Je ale také skvělým přírodním antioxidantem a udržuje ideální stav imunitního systému. Poslední část trojlístku je FENYKL. Jeho semena se využívají jako prevence proti obezitě díky navozujícímu pocitu sytosti. Je skvělý pro podporu trávení a dýchacího systému. V době nachlazení usnadňuje vykašlávání a uvolňování hlenu.

Blahodárnost bylinek je nepopiratelná a zařazení jen pár z nich do všedního života dokáže razantně ovlivnit fungování našeho těla i mysli. 

Navíc léto a prosluněná nálada už jsou tu. V nadcházejících parných dnech každý z nás ocení vychlazené domácí limonády. Na výrobu můžete využít poklady jako jsou maliník, jahodník, ostružiník, dobromysl a zasypat je plody jahod, malin, borůvek nebo přidat i jablka a hrušky. S příjemným osvěžením dodáte vašemu tělu i koktejl potřebných vitamínů a minerálů.

TAK S CHUTÍ DO TOHO!