Léto a intimní hygiena

My, ženy jsme od přírody otevřené bytosti. Dokážeme sdílet rady ohledně módy, make-upu, výchovy dětí, ale diskusím o našich intimních partiích se raději vyhýbáme. Přitom je intimní hygiena pro nás jednou z nejdůležitějších částí péče o sebe samu.

SDÍLET

Bohužel i přes obrovskou důležitost toto téma obklopuje neprostupná bublina, kterou se jen málo kdo odváží prasknout.

Předpokládá se, že žena své tělo dobře zná, a tak i ví, jak správně o svoji intimitu pečovat. Bohužel je pravda poněkud bolestivější, a to doslova. Statistiky uvádí, že jedna ze tří žen si prošla problémy ohledně nepříjemného svědění, pálení a infekce. Není tu prostor pro chyby a zanedbávání, a to platí mnohonásobně v nadcházejícím parném období letních dnů.

Jak tedy s létem bojovat, abychom mohly bez výčitek obléknout plavky a užívat si koupališť, moře nebo i rybníků? Překvapivě největší riziko přináší voda z bazénů. Obsahuje velké množství chlóru, který působí nepříznivě na poševní PH. Koupání je však možné i tady. V období menstruace stačí těsně před vstupem do vody zavést tampón, který vytvoří v těle jakousi bariéru a všechny nežádoucí bakterie zůstanou venku. Navíc lze na trhu najít i voděodolné tampóny, které jsou přímo pro tuto příležitost určeny. Hlavní je nezapomenou na jejich co nejrychlejší vyjmutí po odchodu z vody.

Jsme po koupání, voda krásně osvěžila a teď si stačí jen lehnout na lehátko a dopřát si zasloužený odpočinek. Chybí tu jen ještě jeden krok – suché plavky. Každá bychom měla mít po ruce jedny nepoužité. Bakteriím vyhovuje vlhké a teplé prostředí. Při opalování v mokrých plavkách jim nevědomky tvoříme ideální podmínky pro život, a to je přesný opak toho, co chceme.

Léto a teplo nezpůsobuje trable jen kvůli chvílím stráveným ve vodě. I nevhodně zvolené spodní prádlo dokáže způsobit mnoho problémů. Nejvhodnější volbou jsou kalhotky z prodyšných materiálů. Naše pokožka i intimní partie mohou díky nim dýchat. Měly bychom sáhnout po prádle ze stoprocentní bavlny, ale vhodnou alternativou je i bambusové vlákno. Ale pozor, při nošení příliš upnutých kalhot není ani vhodné spodní prádlo záchranou. Užijte si teplé dny na plno a dejte prostor sukním i šatům. Přece jen na vás čekaly ve skříni celou zimu.

Samotné umývání může být větší věda, než by se na první pohled mohlo zdát. 

Dávno je známo, že běžné parfémované sprchové gely nejsou dobrou volbou pro mytí spodních partií. 

I přes to je ale většina žen stále používá. Pokud tak dosud děláte i vy, měla byste svůj návyk změnit. Pro intimní hygienu existuje spoustu mýdel a díky reklamám jsme jejich zázračnými účinky zahlcovány každý den. Reklamy jsou ale stále jen prodejním nástrojem, a tak realita může být jiná. Pravdou je, že tyto prostředky mohou napáchat někdy více škody než užitku. Rozhodně bychom je neměly využívat v době menstruace a výtoků. Podle názoru mnoha gynekologů neudělá žena chybu i kdyby k umývání využívala jen obyčejnou vodu. Důležité je činit tak každý den a v letních měsících klidně ráno i večer. Nesmí chybět měkká osuška, protože hrubá vlákna by mohla vytvořit drobné ranky nebo podráždění. Správných způsobů je na výběr více, je tedy na každé z nás, který zvolíme.

Ženy jsou skvělé pečovatelky. Zvládají se starat jak o sebe, tak o druhé.

Někdy ale musíme zapomenout na zevnějšek a stejně tak se starat i o části našeho těla, která nikdo nevidí. Známe spoustu způsobů, jak správně udělat make-up, vlasy, nehty…ale některé postupy, jak pečovat o svou intimní hygienu zapomínáme. Udělejte si na ni čas, nezanedbávejte ji a věnujte jí pozornost, kterou si žádá a potřebuje.