Milé tělo, vím, že jsi můj nejbližší přítel…

Představte si, že píšete dopis svému tělu. Co by v něm asi bylo? Láskyplná chvála, jak vám dobře slouží? Nebo spíš lamentace a kritika. Smutek, protože vám připadá, že se na vás příroda vyřádila.

SDÍLET

Spokojenost nebo ukřivděnost: „ Jak to, že někdo jí pořád jako nezavřený a vypadá i v padesáti jako holčička, zatímco já se jen podívám na dort a přiberu půl kilogramu? A přesto, že se k tobě většinu svého času chovám šetrně, stačí drobná chybička a okamžitě mne trestáš bolestmi, zažívacími nebo kožními potížemi a jiným trápením.  

Kdekdo se ohání řeckou filosofii Kalokagathia. Vyjadřuje ideál harmonického souladu vyváženosti tělesné i duševní krásy, dobroty, ctnosti a statečnosti.

Upřímně?

Docílit této mety se zatím ještě nikomu nepodařilo. Rovnováha se totiž projevuje tím, že o ní nemluvíme, ale žijeme ji. Naštěstí už jen hledání harmonie je dobré znamení. 

Tělo totiž není škodolibý soupeř, ale náš nejdůležitější přítel. Jiného a tak blízkého, nikdy mít nebudeme. Dobrý vztah se ale neprojevuje tím, že nelítostně odmítáme odchylky přítele od dokonalosti. Jeho limity a nedokonalosti bereme s pochopením pro jejich chyby. 

Sadhguru Jaggi Vasudev je osvícený indický mystik, který zasvětil hledání rovnováhy mezi tělesnem a duchovnem celý svůj život. Prohlásil: „Pokud nejsme ztotožněni se svým vlastním tělem, nejsme schopni se ztotožnit s nikým a ničím. Být připraven na život, znamená tvrdost těla, ostrost mysli a měkkost srdce.“ 

Naše tělo se nevyjadřuje slovy. Bohužel jej vnímáme, většinou, až když se s ním něco děje. 

Pokud se naše tělo cítí unaveně, bez energie a aby zůstalo vzhůru musí být načerpáno kofeinem nebo nikotinem, vzkazuje nám, že není šťastné! 

Stejně tak pokud přibýváme na váze, nebo naopak prudce hubneme, prosí nás o pozornost. Tloustnutí nemusí být způsobeno jen přejídáním a nedostatkem pohybu, ale i chronickým stresem, menopauzou, rozhozenou štítnou žlázou…   

Dát tělu pauzu, odlehčit mu je určitě dobrá věc. Půst se ale nesmí změnit ve fanatizmus. Násilné popírání jídla vytváří nepohodlí. Chvíli ho zvládne. Nikdo ale nevydrží nepohodlí trvale. Když už má tělo všeho dost, jde do protiútoku. V lepším případě nás vytrestá rozhozeným metabolismem. Náprava je pak běh na dlouhou trať. 

A v neposlední řadě a opět si bere slovo Sadhguru Jaggi Vasudev: „Abychom mohli sedět v klidu, nestačí jen pracovat na svém těle. Musíme také usadit svoji mysl, energii a emoce.“ 

Letošní rok má za sebou teprve první týdny. Ze všech předsevzetí bychom měli brát vážně možná jen ten dopis vlastnímu tělu.  Začněme je slovy: „Milé tělo, děkuji ti za všechny tvoje věrné služby. Neslibuji nemožné, jen to, že tě budu respektovat. Co půjde změnit ve prospěch toho, abys bylo šťastné, o to se pokusím.“

Výživa