7 tipů na jarní očistu těla a mysli

Jaro už nám pomalu klepe na dveře, venku se otepluje a všechno se postupně probouzí k životu. Tak jak se příroda obnovuje a probouzí, i my bychom měli odhodit vše staré, nepotřebné a toxické. Přichází čas shodit ze sebe nejen zimní kabát, ale i stres, únavu a nahromaděné škodliviny. Čas začít něco nového, provést konečně tu změnu, o které tak dlouho přemýšlíme. Veškerá energie přírody stoupá a díky tomu je i pro nás ideální doba pro detoxikaci a restart těla i naší mysli. 

SDÍLET

CO JE TO DETOXIKACE ORGANISMU

Účelem detoxikace organismu je zbavit se odumřelých buněk a toxinů z těla. Toxiny jsou jedovaté látky, které během svého života dostáváme do těla z jídla, pití a vzduchu.

Toxické látky se nám v těle hromadí kvůli nezdravému životnímu stylu (nedostatek pohybu, nezdravé stravování – živočišné bílkoviny, rafinované cukry, barviva, konzervanty, hormony, antibiotika) a nečistotám ve vodě a v ovzduší (výfukové plyny, smog).

Hromadění toxinů má na svědomí více než 60 zdravotních nežádoucích jevů, od předčasného stárnutí přes rakovinu až po různá kardiovaskulární onemocnění, snižuje imunitu a vyvolává nemoci.

Dospělé tělo může být zaneseno až 2kg těchto toxinů. Takové množství toxinů už sám organismus bez pomoci zvenčí nezvládne z těla odstranit.

Našemu tělu v tomto případě musíme dodávat antioxidanty, které získáme ze zdravé chemicky neupravené stravy.

Očistěte svůj organismus a začněte s novou energií

JAK NA TO?

1) Zamyslete se

Sepište si na papír, co vás trápí, bolí, stresuje, co ze svého života chcete odstranit, čeho se chcete zbavit. Nejdůležitější je ujasnit si proč. Proč chci jít do detoxikace, co mi má přinést?

2) Hýbejte se

Pohyb rozproudí a okysličí krev, prokrví detoxikační orgány (játra, ledviny, střeva, plíce) a aktivuje lymfatický systém, který odvádí škodliviny z tkání. Pohybem si formujete postavu, naberete svalovou hmotu, což vám dodá více energie, nadšení do života a sebevědomí.

3) Vyspěte se do růžova

Při spánku se z mozku odplavují toxiny, které vznikly v průběhu dne. Budete se další den cítit lépe a svěží.

4) Pijte více čisté vody a méně solte

Během detoxikace je dobré vypít cca 2,5 litru vody denně (nepočítáme kávu, čaj a sladké nápoje). Odpadní látky se díky vodě z těla vylučují močením, pocením a dýcháním. Když budete pít dostatek čisté filtrované vody, přispějete k samočisticímu procesu a ulevíte ledvinám. Ovšem ale i u vody platí, že všeho moc škodí. Pokud vypijete příliš velké množství vody, vyplavují se pak z těla i důležité minerální látky, které tělo potřebuje. Pozor také na konzumaci většího množství soli. Sůl totiž v těle zadržuje vodu a oxidanty se pak nemají jak dostat z těla ven.

5) Vynechejte alkohol

Pití alkoholu snižuje schopnost jater plnit svou detoxikační funkci a také způsobuje hromadění tuku, takže pokud možno, alkohol úplně vyřaďte.

6) Vyřaďte z jídelníčku polotovary

Polotovary obsahují rafinované cukry a nemají dostatek živin, které tělo potřebuje. Jsou kalorické a nadměrně zatěžují ledviny a játra.

7) Jezte čerstvé a chemicky neošetřené potraviny, které pročistí a posílí vaše detoxikační orgány

  • Ovoce: citron, goji, grep, avokádo, jablka, banány, borůvky, brusinky, ananas, hrušky, pomeranče, kiwi, švestky
  • Zelenina: česnek, červená řepa, brokolice, květák, zelí, špenát, celer, celerová nať, petržel, rajčata, okurky, řeřicha, mrkev, dýně, cibule, kapusta, listová zelenina, kořenová zelenina, kedlubna, paprika, čínské zelí, chřest, batáty, lilek
  • Bylinky a koření: zázvor, kurkuma, koriandr, pampeliška, kopřiva, jitrocel, zelená petržel, máta, bazalka, rozmarýn, fenykl, šalvěj, tymián, zeměžluč, měsíček lékařský, pampeliška, sedmikráska, šťovík, vojtěška, potočnice, kopřiva
  • Ořechy (hlavně vlašské), semínka (lněné semínko, chia semínka), klíčky, mladé výhonky rostlin
  • Ovesné vločky, luštěniny (čočka, hrách, fazole, cizrna), rýže, hnědá rýže, jáhly, pohanka, běžné pečivo vyměňte za celozrnné
  • Kysané mléčné výrobky, ryby, olivový olej, zelený čaj, bylinné čaje, voda

Zvažujete detoxikaci těla a mysli? Pokud ano, máme pro Vás skvělou zprávu!

Připravili jsme pro vás 60denní online výzvu „Hubnutí s nadšením“, ve které dodržujeme všechny výše uvedené zásady a její start jsme úmyslně naplánovali na začátek jara, kdy je vaše tělo nejlépe připravené na změnu životního stylu a očistu organismu.

Během dvou měsíců se vaše tělo vyčistí a získáte citlivost na potraviny, které jsou pro vás vhodné. Dostaneme vaše tělo do rovnováhy jak po fyzické, tak po psychické stránce. Naučíme vás, jak příjemně rozpohybovat tělo, jak pracovat s emocemi, jak odbourat stres a hlavně jak se mít ráda. Nebudete v tom samy. Ve výzvě vás citlivě povedeme tak, abyste neměly s ničím starosti. Půjde to s radostí, s úsměvem a bude vás to bavit.

CHCI SE ZAPOJIT